25 januari 2025: Sinti en Roma
Op zaterdag 25 januari om 14:00 uur vindt in de grote zaal van het museum de voorstelling Onder de Sterren plaats, waarin de geschiedenis van de vervolging van Sinti en Roma centraal staat. De voorstelling is gratis toegankelijk.
Meer informatie over de voorstelling
Laat u meevoeren in een verhaal van een kind dat drie concentratiekampen overleefde, verteld in onbevangenheid. Mädie Franz is een Sintezza. Als 15-jarige tiener wordt ze op 16 mei 1944, tijdens de grote razzia van zigeuners (een verzamelnaam voor Sinti en Roma, vaak ook als scheldnaam gebruikt), vanuit Beek naar Westerbork gedeporteerd. Van daaruit moet ze de verschrikkingen van drie concentratiekampen doorstaan: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück en Flossenbürg/Wolkenburg.
Tijdens de dodenmars, op weg naar Dachau, vlucht ze samen met haar zus en keert ze uiteindelijk terug naar het bevrijde Nederland. Hier waren ze niet welkom…
Deze bewegingsvoorstelling, gespeeld door elf kinderen tussen de 9 en 13 jaar , biedt een reis die steunt op de bevlogen muzikale leiding van Roma Heina Mirando Weiss van het Koninklijk Zigeunerorkest.
Als de sjabbat voorbij gaat bereidt ieder zich voor op de nieuwe week. De zoete herinnering aan de fijne vrije dag wordt bijvoorbeeld meegenomen in vorm van de geur van zoete kruiden die je ruikt. Op zaterdag als de zon ondergaat is de sjabbat voorbij en wordt die afgesloten. Hiervoor onderbreken we het Namen Lezen voor tien minuten, doven de kaarsen en volgt een korte uitleg over wat de gebruiken betekenen.
Dit schreef Philip Mechanicus over sjabbat in kamp Westerbork
Ook in kamp Westerbork werd door Joodse gevangenen sjabbat gevierd. In 1943 schreef kampgevangene en journalist Philip Mechanicus in zijn dagboek:
‘Op vrijdagavond is er een uiterlijke verbroedering: de wetsgetrouwe Joden en zij, die nog een herinnering hebben aan het ouderlijk huis en slechts op de grote feesten de oude Joodse tradities plachten te gedenken, verenigen zich in het Sjabbes-gebed. Tegen het donkerworden, als de Sabbath intreedt, worden kaarsen ontstoken, een voorzanger gaat voor en samen met de gemeente, die zich om hem heen heeft geschaard, staande, met opengeslagen gebedenboek, draagt hij een sterk gescandeerd, licht gebed voor, dat de vreugde van de Sabbath bezingt. Een fijne aria uit een goede opera. Zieken op de bedden zingen mee, als zij de woorden kennen, anders de gemakkelijk aansprekende melodie. Het kaarslicht, nog bij daglicht ontstoken en zich flets verspreidend, krijgt bij het vallen van de duisternis gloed en schept een heldere, vrolijke sfeer; het gebed krijgt, naar gelang het vordert meer vaart, sterker ritme en tenslotte een lichtheid, die alle aardse zorgen doet verdwijnen. De gehele week zoemt de melodie door de barak. Na de dienst keert eenieder weer tot de orde van de dag terug. De rabbijnen, de vrome ouden keren tot hun legersteden terug om te praten over de Talmoed, de liberale jongeren verzamelen zich in de wasruimte om het politieke of militaire nieuws van commentaar te voorzien, meestal onder het roken van een sigaretje, of een pijp.’
Tentoonstelling Een Naam, een Gezicht, het Verhaal
Ons museum is tijdens Namen Lezen 24 uur per dag geopend en gratis toegankelijk. Je kunt hier naast de vaste opstelling ook de speciale tentoonstelling Een Naam, een Gezicht, het Verhaal bezoeken.
Volg het Namen Lezen via livestream
Het voorlezen van de namen is een bijzondere ervaring. Bezoekers kunnen in een tent op het kampterrein aanwezig zijn bij het Namen Lezen en de herdenking is via een livestream te volgen.
FAQ
Wanneer begint het Namen Lezen?
Het Namen Lezen begint op woensdag 22 januari om 14:00.
Hoelang duurt het Namen Lezen?
Het Namen Lezen duurt ongeveer 120 uur, dus vijf hele dagen.
De vorige edities werden De 102.000 Namen genoemd, waarom heet de editie van 2025 Namen Lezen?
Voor de editie van 2025 is gekozen om een bredere groep slachtoffers voor te lezen, waarmee het Namen Lezen nu 103.124 personen omvat. De naam is daarom veranderd in Namen Lezen.
Wanneer wordt de naam van mijn familielid gelezen?
De namen worden in alfabetische volgorde, dag en nacht, gelezen. In dit document kun je zien in welk tijdvak specifieke namen worden voorgelezen. Gebruik hiervoor de zoekfunctie (CTRL + F) en vul de volledige naam in.
Wat zijn de openingstijden van het museum en het kampterrein tijdens het Namen Lezen?
Het museum is woensdag 22 januari vanaf 10:00 uur geopend voor publiek, daarna dag en nacht tot 27 januari 17:00 uur. Tijdens het Namen Lezen is het museum gratis te bezoeken, donaties worden zeer gewaardeerd.
Mag ik foto's en video's maken tijdens het Namen Lezen?
Het is toegestaan om foto's en video's te maken tijdens het Namen Lezen, zolang dit de lezers en het publiek niet stoort.