Waarom Namen Lezen #1 Erik Matien
Als ondernemer uit Assen weet Erik Matien (51) zijn drukke zakenleven te combineren met vrijwilligerswerk bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een toevallige ontmoeting met een vrijwilliger tijdens een vakantie (Harry, die nog steeds actief is) bracht hem op dit pad. Voor Erik, die ooit geschiedenisleraar wilde worden maar toch de economische kant op ging, werd zo alsnog een droom werkelijkheid: “Ik vond het meteen heel relevant werk. De duiding en het bewustzijn dat ontstaat bij de mensen die Westerbork bezoeken.”
Wat is jouw rol tijdens het Namen Lezen?
“Ik ben lezersbegeleider tijdens de nachtelijke uren. Dat vind ik sowieso heel bijzonder. Het is dan heel stil en sereen op het terrein. Ik verwacht dat er mooie gesprekken op gang komen met de mensen die de namen komen voorlezen en die – op welke manier ook – een verbinding voelen met de Holocaust. Ik vind het mooi dat ik er gewoon kan zijn voor die mensen.”
Wat motiveert je om dit vrijwilligerswerk te doen?
“Ik probeer tijdens rondleidingen altijd stil te staan bij de 102.000 steentjes bij het monument. Dan maak ik duidelijk dat het hier gaat om 102.000 individuen; dat zijn dus unieke mensen met een eigen identiteit, die allemaal met dromen en ambities in hun hoofd zaten. Net als wij. Die mensen zijn daar op een hele brute wijze uitgerukt. Het Namen Lezen geeft dat monstergetal in één keer een gezicht.”
Wat maakt de rondleidingen bijzonder voor jou?
“Je ziet veel (jonge mensen) van de derde generaties die bij ons komen. Voor deze mensen is Westerbork een startpunt in een zoektocht naar hun eigen familiegeschiedenis. Maar ook mensen die zeggen ‘ik heb helemaal niks met geschiedenis’ en toch geraakt worden door het verhaal dat ik vertel tijdens de rondleidingen. Soms zijn er ook kinderen van NSB’ers die heel stilletjes luisteren en na afloop specifieke vragen stellen over die periode. Het is dankbaar werk als je mensen kunt helpen hun familiegeschiedenis te begrijpen.”
Welke betekenis heeft vrijheid voor jou?
“Als ondernemer is vrijheid voor mij een heel belangrijk goed. Tijdens de Holocaust werden mensen ernstig onderdrukt. Ze mochten niks meer en werden beknot in hun vrijheid. Dat is voor mij een grote drijfveer om dit verhaal te blijven vertellen: kijk, dit is wat er kan gebeuren. Je moet altijd heel kritisch zijn op wie je volgt als leider.”